Tuniská gastronomie

24.08.2020

Tuniskou kuchyně je velmi pestrá. Převažují arabská jídla a pokrmy z části ovlivněné Francií. Kuskus na mnoho způsobů, tajine, ze sladkostí např. chalva, baklava nebo magroudh. Kuchyni dominují ryby, skopové maso, hodně koření, ovoce a zelenina. Často jednodušší ale o to lépe dochucené pokrmy.  

Jaké jídlo v Tunisku vyzkoušet?

Tajine - maso, zelenina, koření a vajíčka připravováno ve speciální nádobě. Existují různé varianty tajine a místní tajine je velmi rozdílný s marockým - i proto doporučím vyzkoušet.

Ojja - ryby, maso nebo mozeček vařené v pálivé omáčce s rajčaty. Dochucené kořením (hlavně koriandr) a zapečené s vejci. Často velmi pálivé jídlo.

Saláty - převážně tuniský salát se nabízí ve většině restauracích, jde o sezonní zeleninu, většinou nasekáno na jemno, cibule, olej a koriandr. Zažil jsem různé variace, nejčastěji rajčata s cibulí a různě dochucená.

Uzeniny - můžete se setkat s různými uzeninami, převážně ze skopového a hovězího masa. Chutné jsou skopové párky.

Jídel je v Tunisku hodně, nejrůznější špízy, taštičky, různě vařená a dochucená masa, polévky a sladké dezerty. Setkáte se také s luštěninami, hodně používané jsou fazole a cizrna. 

Z nápojů dominuje káva - často arabská káva s kardamomem a čaje - hodně čaj s mátou. V Tunisku se můžete setkat s pouličním občerstvením. Nejrůznější pojízdné stánky, kde se připravují levná a často velmi dobrá jídla.